1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI
09 Ekim 2024

Dünya emzirme Haftası emzirmenin bebekler için en iyi beslenme yöntemi olduğunu ve anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirdiğini vurgulamak için her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanır.

Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi, 6. Aydan sonra ek gıdalara geçilse bile en az 2 yaş ve ötesine kadar emzirilmeleri gerekmektedir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlar ve içindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği hastalıklardan korur.
    İlk 6 aylık emzirme döneminde bebeğe mama, şekerli su ve diğer besinler verilmemelidir. Sadece anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Emzirmenin bebeğe faydaları olduğu gibi anne içinde önemlidir. Doğumdan hemen sonra bebeğini emziren annelerde rahim normal boyutlarına daha hızlı dönerek kanama riskini engeller. Emzirme annenin kalori yakmasını sağlayarak doğum öncesi kilosuna dönmesine yardım eder. Yumurtalık ve meme kanseri risklerini, kemik erimesini azaltır.
Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle (su dahi verilmeden) beslenmesi, 6'dan sonra ek gıdalara geçilse bile en az 2 yaş ve ötesine kadar emzirilmeleri gerekmektedir. Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşta ortaya çıkan tip 1 ve tip 2 diyabet, çölyak, iltihabi bağırsak hastalıkları, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, şişmanlık ve obezite, multipl skleroz, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğünü belirtmektedir. Ayrıca anne sütüyle beslenenlerin okul başarılarının daha yüksek olduğu da bilinmektedir.

Emzirme, bebek için ideal büyüme ve gelişmeyi sağlayan en iyi beslenme şeklidir ve maliyeti oldukça düşüktür. Anne seçeneğiyle beslenme, bebeğe olduğu süre boyunca anneye ülke ve aile ekonomisine büyük katkı sağlar
Anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için ülkemizde her yıl Emzirme Haftası kutlanmaktadır. Emzirmenin önemini anne adaylarına anlatmak için hastanemizde bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Aynı zamanda gebe okulu, NST ve kadın doğum polikliniklerimizde anne sütünün önemi ve emzirme konusunda sürekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Sevgili anne ve anne adayları sağlıklı nesiller yetiştirmek için bebeklerinizi mutlaka emzirin..

“Bir damlası bin fayda”
  • .