1-7 Mart Yeşilay Haftası

Güncelleme Tarihi: 28/02/2018

Her yıl, yurt genelinde 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftasında; sigaranın, alkolün ve uyuşturucu maddelerin bireylere, aileye ve topluma verdiği zararlar vurgulanmaktadır. Alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin ortak özelliği, merkezi sinir sistemini, bu sistemin içinde ise özellikle “beynin ödüllendirme düzeneğini” içeren özel bir bölgeyi uyarıyor olmalarıdır.  Sigara, alkol, uyuşturucu, internet bağımlılığı ve diğer bağımlılıklar, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden hastalıklar ile toplumsal sorunları da beraber getirdiği için en önemli sağlık sorunu olmakla birlikte yalnızca madde kullanan bireyi değil o bireyin ailesini, ailenin parçası olduğu toplumu özellikle de kültürel ve ekonomik yapıyı olumsuz yönde etkilemektedir.Madde bağımlılığı süreci ilerledikçe söz konusu maddenin hem doğrudan etkileriyle, hem de dolaylı etkileriyle depresyon gelişir, çevreyle ilişkiler bozulur ve kişi yalnızlaşır.

Madde bağımlılığı sadece ülkemizin sorunu değil tüm dünyanın ciddi problemleri arasındadır. Bu problem tüm yaş gruplarını kapsadığı gibi özellikle gençler arasında yaygın olduğu açıkça ortadadır. Madde bağımlılığı, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan ciddi bir sağlık sorunudur.  Madde bağımlılığına sebep olan maddeler başta tütün, alkol, uçucu maddeler ve uyuşturucu maddelerdir. Uyuşturucu diye tanımlanan bu maddelerin kullanımı hem bireysel hem de toplumsal alanda etkileri oldukça yıkıcıdır. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) 2005'te yayınladığı raporda her geçen yıl madde bağımlılığının%80 arttığını ifade etmesi tüm dünyada insanların büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunun resmi bir kanıtıdır. Bu raporda Dünya Uyuşturucu ticaretinden sağlanan gelirin hacminin bir çok ülkenin ekonomisinden büyük olması, bu konunun ne derece önemli olduğunu göstermektedir.

Yine ülkemizde her yıl binlerce insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan ölmekte, alkol ve uyuşturucu madde nedeniyle aileler dağılmakta, birçok insanımız trafik kazalarında ölmekte, internet bağımlığı nedeniyle gençlerimiz düşünemez hale gelmekte, sosyal yaşamdan uzak kişilik bozukluğu olan bireyler haline gelmektedir. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol; sağlımıza zararlarının yanında, kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir.

Bağımlılıklardan uzak, bilinçli bir gençlik ve sağlıklı bir neslin yetişmesi için Sağlık Bakanlığımız diğer Bakanlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliğine giderek sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıkları ile mücadelede farklı projeler yürütmektedir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.

Op.Dr. İbrahim DUZCAN
                                                                                                                                       Başhekim Vekili