4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü olması sebebiyle Artvin Devlet Hastanesi tarafından “ERKEN GEL “ isimli tiyatro gösterisi düzenlendi

Güncelleme Tarihi: 11/02/2018

• DSC_1201.JPG
  • DSC_1236.JPG
  • DSC_1214.JPG
  • DSC_1243.JPG
  • DSC_1210.JPG
  • DSC_1361.JPG
  • DSC_1354.JPG
  • DSC_1241.JPG
  • DSC_1284.JPG
  • DSC_1366.JPG
  • DSC_1352.JPG
  • DSC_1348.JPG
  • DSC_1317.JPG
  • DSC_1253.JPG

Dünya genelinde giderek artan ve büyük bir sağlık problemi olan kanser. Toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması, kanser taramaları ile erken teşhis imkanlarının bulunması, sağlık politikalarının dünya genelinde her geçen gün güncellenmesine ve gelişmesine yol açmaktadır.

Bu sebeple, vatandaşlarımızın kanser konusunda bilinçli olması, şüphelendiğinde hemen doktora başvurması ve erken tanı konulması hastalığın tedavisinde büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte,  kanserin yaşam alışkanlıkları ve kötü beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğu da unutulmamalıdır. Dengeli beslenerek, spor yaparak ve alkol ile sigaradan uzak durarak kansere sebep olan etkenlerden kaçınmak, kanserli hücreler  hiç oluşmadan tedbir almak son derece önemlidir.Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Yine KETEM’ler de yürütülen tarama programı, Meme Kanseri taraması için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar 2 yılda bir mamografi çekilerek ve meme muayenesi yapılarak taranmaktadır. Serviks (rahim ağzı) Kanseri taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlar 5 yılda bir HPV DNA açısından taranmaktadır. Kolorektal Kanser Taraması 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler 2 yılda bir gaitada(dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda kolonoskopi taraması yapılmaktadır. KETEM tarama politikalarına belirtilen sürelerde ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğünün 4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü olması sebebiyle   toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak için düzenlediği çeşitli etkinlikler kapsamında Artvin Devlet Hastanesi olarak Artvin Belediyesi Öztürk Serengil tiyatro ekibi ile beraber  “ Erken Gel  “ isimli tiyatro oyunu düzenledik. 6. Şubat Salı günü ünü saat 15:00’te Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde halka açık bir program düzenlenerek tiyatro gösterisi yapıldı. Artvin Devlet Hastanesi Hekimlerinden Başhekim yardımcısı Uzm. Dr. Sibel ŞAHİN, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Salih MEHMETOĞLU ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Feride MARIM “ERKEN GEL “ isimli tiyatro gösterisinde rol aldılar.